keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Järjestöelämää Rovaniemellä

Moikka!

Olen Jenni, kolmannen vuoden oikeustieteen opiskelija, ja toimin tällä hetkellä Artikla ry:n hallituksen jäsenenä ja opintovastaavana. Omat oveni oikeustieteelliseen avautuivat siis vuonna 2016 ja opiskelijaelämäni tämän haaveen toteutumisen jälkeen onkin ollut elämäni parasta aikaa! Yksi syy tälle on ehdottomasti opintojen lisäksi se kaikki muu oheistoiminta, johon olen päässyt mukaan täällä Rovaniemellä.Opiskelemisen lisäksi täällä Rovaniemellä sinun on mahdollisuus löytää useita erilaisia harrastusmahdollisuuksia: voit esimerkiksi harrastaa monipuolisesti liikuntaa, osallistua ylioppilaskuoron toimintaan tai lähteä - niin kuin minä tein - mukaan järjestötoimintaan! Erilaisia järjestöjä löytyy myös useita, mutta oma kiinnostukseni oli ehdottomasti rakkaassa ainejärjestössämme Artiklassa.


Itse olen toiminut tänä vuonna Artiklan hallituksessa opintovastaavana ja viime vuonna jäsenenä opintoasiainvaliokunnassa. Tehtäviini opintovastaavana kuuluvat muun muassa opiskelijoiden oikeuksien edunvalvonta, vaikuttaminen opintoihin, niiden sisältöön ja niiden laatuun, sekä esimerkiksi erilaisten, hieman asiapitoisempien, opintoja ja edunvalvontatoimintaa tukevien tapahtumien järjestäminen opiskelijoille. Tällaisista esimerkkeinä voidaan mainita esimerkiksi asianajotoimistojen vierailut täällä Rovaniemellä, jolloin osallistujat pääsevät kuulemaan alan ammattilaisia sekä terveisiään tämän hetken työelämän todellisista työtehtävistä ja ajankohtaisista teemoista.Järjestötoiminta on antanut itselleni erittäin paljon. Olen saanut useita uusia ystäviä, päässyt mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin ja oppinut paljon esimerkiksi neuvotteluista, vaikuttamisesta ja muun muassa yliopistojen ja tiedekuntien toiminnasta. Välillä työtä on toki paljon ja oman ajankäytön priorisointi on ollut haastavaa, mutta se tunne, kun saat jonkun ajamasi asian läpi, on mieletön! Tällaisia asioita on ollut esimerkiksi tänä vuonna sähköisen tenttimisen EXAM-järjestelmän kautta tehtävien tenttien tekemisen mahdollistaminen myös muista korkeakouluista käsin sekä aloittavien opiskelijoiden orientoivien viikkojen opetuksen kehittäminen. Jälkimmäisessä otettiin jo tänä syksynä suuria askelia eteenpäin, joten toivon, että myös ensimmäinen tavoitteeni etenee vielä tämän syksyn aikana.


Mukaan toimintaan pääsee Artiklassa helposti! Seuraavan vuoden hallitustoimijat valitaan aina syksyllä, tänä vuonna 14.11.2018 järjestettävässä Syyskokouksessa. Syksyisin yliopiston käytävät täyttyvätkin henkilövalintoihin liittyvästä kuhinasta vaalien lähestyessä, joten elämmekin parhaillaan mielenkiintoisia aikoja. Artiklan hallitukseen kuuluu puheenjohtajan lisäksi 8 hallituksen jäsentä ja 4 toimihenkilöä. Hallitus vastaa yhdistyksen pyörittämisestä, toiminnan järjestämisestä yhdistyksen jäsenille sekä muista kunkin pesteihin liittyvistä toimista Artiklan toimintaa määrittelevän hallinto-ohjesäännön mukaisesti. Tehtäväkohtaisia pestejä on opintovastaavan lisäksi muun muassa tiedotusvastaava, valmennuskurssivastaava, toimitilavastaava ja vapaa-ajanvastaava.


Lisäksi mahdollisuutena on lähteä mukaan erilaisiin Artiklan valiokuntiin. Valiokunnat ovat erittäin hyvä paikka päästä tutustumaan Artiklan toimintaan, jos hallituspaikat tuntuvat vielä liian vaativilta. Valiokuntia on yhteensä neljä erilaista: talousvaliokunta, opintoasiainvaliokunta, valmennuskurssivaliokunta ja vapaa-ajanvaliokunta. Nämä toimivat nimensä mukaisesti keskittyen tiettyihin toimialoihin kyseisen pestin hallituksen jäsenen johdolla. Esimerkiksi omassa valiokunnassani jäsenet ovat apunani käymässä keskustelua esimerkiksi opintojen kehityskohteissa sekä tapahtumien käytännönjärjestelyissä. Vapaa-ajanvaliokunnissa puolestaan jäsenet pääsevät mukaan järjestämään Artiklan vapaamuotoisempia tapahtumia, kuten sitsejä, Rolmio-bileitä ja muita erilaisia tapahtumia Artiklan jäsenille.


Artiklalaisilla on myös mahdollisuus lähteä mukaan esimerkiksi Lapin ylioppilaskunnan LYY:n toimintaan joka toinen vuosi järjestettävien edustajistovaalien kautta. Seuraavat vaalit ovatkin luvassa syksyllä 2019, joten juuri sinä saatat päästä mukaan ehdolle Artikla-edustajistoryhmän ehdokaslistalle! Mahdollisuutena on myös lähteä mukaan edustamaan opiskelijoita hallinnon opiskelijaedustajana, eli HALLOPEDina. Nämä paikat avaavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia päästä keskustelemaan paikasta riippuen esimerkiksi tiedekunnan tai koko yliopiston tulevaisuudesta ja kehityksestä.
Rohkaisenkin teitä kaikkia harkitsemaan myös lähtemistä mukaan järjestötoimintaan, kun pääsette sisälle! Nähdäänkin siis mahdollisesti ensi vuonna edarivaalikentillä! :)Jenni Tuomainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti