keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Pohjoisesta maailmalle ja maailmalta pohjoiseen

Heippa kaikille teille, jotka haaveilette oikisopinnoista. Nimeni on Mikaela, ja olen Artikla ry:n hallituksen ulkoasiainvastaava (int. sek). Omasta pääsykoekeväästäni on jo vierähtänyt hetki, mutta voin sanoa, että sille tunteelle, kun saa tietää tulleensa hyväksytyksi opiskelemaan, ei moni asia vedä vertoja. 


Ennen luku-urakkaa sekä etenkin sen aikana kannattaa miettiä, miksi haluaa opiskelemaan juuri oikeustieteelliseen, sillä motivaatio lukemiseen saattaa olla aika-ajoin hieman hukassa. Itseäni motivoi pääsykoekevään aikana mielenkiintoisen alan sekä erilaisten uravaihtoehtojen lisäksi itse opiskelijaelämä oikeustieteellisessä, sillä olin kuullut paljon tarinoita jo oikiksessa opiskelevilta kavereiltani, ja halusin ehdottomasti päästä vetämään jalkaani omat bolognan punaiset haalarit.Nordic week, kansainvälinen viikko, kv-viikko. Rakkalla lapsella on monta nimeä. Kv-viikot ovat osa Pohjoismaista yhteistyötä 11 eri Nordiska sekretariatetin jäsenenä olevan ainejärjestön kesken. Bergen, Aarhus, Orator (Reykjavík), Lex (Turku), Pykälä (Helsinki), Uppsala, Codex (Helsinki), Oslo, Artikla (Rovaniemi), Justus (Vaasa) ja Stockholm järjestävät jokainen oman kansainvälisen viikkonsa. Viikot ovat täydellinen sekoitus luentoja, excursioita sekä opiskelijabileitä, ja ne ovat  samalla ainutlaatuinen tilaisuus tutustua oikeustieteen opiskelijoihin ympäri Pohjoismaita, perehtyä paikallisiin opiskelijakulttuureihin sekä tietysti oppia lisää mielenkiintoisista oikeudellisista aiheista. Jokaisella viikolla on nimittäin jokin ajankohtainen oikeudellinen teema, josta on viikon aikana alan asiantuntijoiden pitämiä luentoja. Lisäksi jokaisella viikolla pääsee osallistumaan viikon järjestävän ainejärjestön vuosijuhliin.


Kun fuksisyksy vihdoin koitti, olin juuri muuttanut Rovaniemelle pääkaupunkiseudulta enkä ennestään tuntenut monia opiskelutovereistani. Kuitenkin Artiklan tapahtumissa tapasin parhaimmat ystäväni melko nopeasti ja fuksihärdellin aikana pääsin tutustumaan niin kanssafukseihin kuin myös vanhempiin tieteenharjoittajiin. Syksyn ehdoton kohokohta oli lokakuun lopussa järjestettävä Artikla Nordic week, jonka järjestämiseen osallistuin toimikuntalaisena. Fuksihärdellin aikana olin kuullut paljon hyvää kv-viikoista Artiklan silloiselta int. sekiltä ja omalle viikolle osallistuminen tuntui helpolta vaihtoehdolta lähteä toimintaan mukaan.


Jo fuksisyksynä syttynyt kipinä kansainvälisiä viikkoja kohtaan vain kasvoi osallistuessani Lexin ja Pykälän kv-viikoille keväällä 2017, ja halusin ehdottomasti osaksi tätä kansainvälistä yhteistyötä. Ulkoasiainvastaavana minulla onkin kunnia järjestää Artikla Nordic week 2018 (24.-28. lokakuuta). Viikon ajankohtainen oikeudellinen teema on ”Privacy and Data protection”. Viikon aikana on luentojen lisäksi hyttekeikka, jolloin menemme yhdeksi yöksi Luostolle mökille, legendaarinen Jallujuoksu sekä lauantaina järjestettävä Artiklan 39. vuosijuhla. Artiklan kansainvälisen viikon tekee ainutlaatuiseksi Rovaniemen upean luonnon lisäksi se, että vierailemme perinteisesti Joulupukin luona viikon aikana. Lisäksi kahden edellisen kv-viikon aikana Rovaniemelle on satanut ensilumi.Kansainvälisten viikkojen ”pikkuveli”, eli vähemmän tunnettu Culpa cup, järjestetään joka kesä eri maassa. Tapahtuma sijoittuu elokuulle ja se on viikonlopun kestävä miniversio kv-viikosta. Tänä kesänä pääsin järjestämään tapahtumaa yhdessä Justuksen int. sekin kanssa. Ohjelmaan kuuluu hytte, eli mökkireissu, sitsit, sillis sekä tietenkin itse Culpa cup, eli akateeminen jalkapalloturnaus, jonka sääntönä on, että jokaisella pelaajalla tulisi olla jokin juoma kädessä pelin aikana. Tämän epävirallisen viikonlopun järjestää vuorotellen jokainen ainejärjestö.


Mikäli siis vasta haaveilet oikeustieteellisestä, tai olet mahdollisesti jo päässyt sisään tiedekuntaan, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan edes yhtä kansainvälistä viikkoa opintojesi aikana! Millään muulla alalla ei ole näin tiivistä yhteistyön muotoa, ja viikot ovat erinomainen mahdollisuus tutustua tulevaisuuden kollegoihin sekä matkustaa ympäri Pohjoismaita. Uusien ystävien lisäksi olen saanut kokea paljon uusia ja erilaisia asioita, kuten nähdä Islannin tunnetuimpia nähtävyyksiä sekä vierailla Islannin korkeimmassa oikeudessa, kuulla mielenkiintoisia luentoja urheiluoikeudesta sekä vieraillut Pohjoismaiden isoimmissa asianajotoimistoissa. Viisi päivää opiskeluajoista on ajallisesti vain vähän, mutta niiden päivien tuomat ystävyyssuhteet kestävät vielä pitkään opiskelujen päättämisen jälkeenkin.


Vi ses i Norden

Mikaela Nurkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti