keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Vinkkejä viime metreille

Viimeistään tässä vaiheessa pääsykoeurakkaa kirjat on varmasti luettu jo useampaan otteeseen läpi. Viimeisten viikkojen aikana kannattaa kuitenkin muistaa, että lukemisen laatu on tärkeämpää kuin määrä. Annan seuraavassa vinkkejä aivan pääsykoevalmistautumisen loppumetrejä ajatellen.

1. Tärkeiden asioiden korostaminen: Tässä vaiheessa luku-urakkaa suurella osalla on varmasti tehtynä erilaisia alleviivauksia, muistiinpanoja, miellekarttoja tai muuta muistamisen apuna toimivaa. Erilaisten työstämistekniikoiden taustalla on halu muistaa tietyt olennaiset asiat kirjasta. Kertaamisvaiheessa tärkeää on käydä läpi opettelemiasi asioita ja painaa ne paremmin mieleen. Kertausvaiheessa koko kirjan lukeminen sanasta sanaan ei ole enää mielekästä. Kertaamisella tarkoitetaan opeteltujen asioiden mieleen palauttamista. Olit sitten tehnyt viivauksia, miellekarttoja, kuvia, muistilappuja - mitä ikinä, niin tässä vaiheessa tarkoituksena on käydä läpi näitä asioita, joita olet itsellesi poiminut kirjasta tarkempaa opettelua varten. Uskalla siis lopettaa kirjan lukeminen ja siirry kertaamaan!

2. Oman oppimisen tekniikat: Pääsykoeopiskelussa on tärkeää hahmottaa omat oppimistekniikat ja hyödyntää niitä mahdollisimman tehokkaasti. Joillekin muistamisen avuksi toimii asian ymmärtäminen ja konkretisoiminen mahdollisimman pitkälle, toisille taas listamainen ulkoluku. Joillakin on valokuvamuisti ja jotkut muistavat kuulemansa. Toisille jäävät päähän numerot, toiset muistavat vierasperäiset sanat. Omaa oppimista kannattaa hyödyntää myös kertausvaiheessa. Mieti, millä tavalla itse muistat asiat parhaiten. Jos omaat valokuvamuistin, käy läpi esimerkiksi piirtämäsi miellekartat ja muistele, miltä ne näyttivät, mitä niissä luki. Voit myös yhdistellä eri tekniikoita.

3. Testaa osaamistasi: Kerratessa ei kannata tuudittautua pelkkään lukemiseen tai muistiinpanojen "katseluun". Kertaamisessa on tärkeää, että ajattelutyötä tapahtuu koko ajan. Yritä siis kertaamisen ohella muistella, minkälaisia miellekarttoja teit, mitä niissä lukee, mitä kirjassa on alleviivattuna tiettyä teemaa koskien. Voit valita kirjasta teemoja, joista tulisi hyviä esseekysymyksiä ja laatia niistä tehtäviä itsellesi. Vastauksen laadittuasi voit tarkistaa esseen kirjan kanssa. Pyydä ystävääsi tai perheenjäsentäsi kysymään sinulta asioita kirjasta, jos muistisi toimii paremmin kuulon avulla. Tässäkin on tärkeää käyttää oman muistin ja oppimisen kannalta toimivia tekniikoita.

3. Viimeiset viikot: Viimeiset viikot kannattaa panostaa täysillä. Oppiminen on tehokkainta parin viimeisen viikon aikana, kun peruskäsitteet ja asiat on jo ymmärretty ja oikeustieteellisen tekstin lukemiseen on harjaannuttu. Tässä vaiheessa työt ja mahdollinen ylimääräinen muu ohjelma kannattaa karsia minimiin ja keskittyä täysillä lukemiseen. Viimeisten viikkojen aikana monelle saattaa iskeä turhautuminen siitä, ettei muulle elämälle jää aikaa. Moni saattaa ennakoida mahdollista pettymyksen tunnetta, jos opiskelupaikka jääkin saamatta. Tällaiset asiat heikentävät motivaatiota. Pidä mielessäsi, miksi teet tätä. Tässä vaiheessa kannattaa laittaa 110% peliin, koska mahdollinen 50% tehoilla tehty opiskelutyö tuottaa takuuvarman pettymyksen omaan itseensä, jos opiskelupaikka jääkin muutamasta pisteestä kiinni. 

4. Viimeiset päivät: Viimeisten päivien käyttämiseen on erilaisia ohjeistuksia. Jotkut kehottavat heittämään kirjat nurkkaan ja olemaan stressaamatta. Toiset taas kehottavat käyttämään ajan hyödyksi viime minuuttiin asti. Tässäkin hyvä neuvo on seurata omaa oppimistapaa ja toimia sen mukaan. Jos omaat hyvän lähimuistin, voi tiettyjen avainsanojen pänttäämisestä ja kertaamisesta olla hyötyä vielä viimeisenä päivänäkin. Viimeisen päivänä lukeminen saattaa aiheuttaa paniikin osaamattomuuden tunteen takia, jos tiedät olevasi "stressaaja" vältä pänttäämistä viime metreillä ja yritä saada itsellesi hyvä olo mukavan tekemisen avulla. Viimeinen päivä kannattaa käyttää sellaisella tavalla, joka tuo itselle varmuutta valintakoetta ajatellen. 

Tsemppiä kaikille loppurutistukseen!!

Terveisin

Heini

Helsingin valmennuskurssituutori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti