maanantai 8. toukokuuta 2017

Kaikki irti pääsykoekeväästä

Tasan vuosi sitten istuin jälleen yhden päivän Lapin yliopiston oikeustieteellisen pääsykoekirjojen ääressä. Kaupungilla liikkuessani katselin vappuriennoissa vaeltavaa haalarikansaa ajatellen, että ensi vuonna aion viettää ensimmäistä opiskelijavappuani bolognanpunaisissa haalareissa.

Olen Emilia Maansaari, 20-vuotias oululaislähtöinen ensimmäisen vuoden oikeustieteiden opiskelija. Oikiksen pääsykokeessa olen istunut kaksi kertaa. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen kävin ns. katsomassa kokeen kevyemmällä lukemisella ja viime keväänä välivuoden jälkeen sitten toisen ja viimeisen kerran.

Olette saaneet lukea opiskelijoiltamme aiemmista blogipäivityksistä hyviä motivaatiota ja lukutekniikoita käsitteleviä vinkkejä. Pääsykoe alkaa jo lähestyä, joten on hyvä alkaa valmistautua viimeisten viikkojen rutistukseen. Viimeiset viikot ovat monen pyrkijän kohdalla ne ratkaisevat, sillä silloin kertaamisen myötä oppiminen syvenee. Itsekin sisäistin asiat kunnolla vasta viimeisillä viikoilla.

Muutin lukutekniikkaani loppua kohden siten, että siirryin nopeammasta yleiskuvan antavasta lukemisesta tarkempaan ja hitaampaan lukemiseen. Kävin samalla läpi muistiinpanoja ja tarkistin, että olin varmasti käynyt läpi jokaisen asian artikkeleista. Jokaista asiaa ei pidä tai voikaan opetella ulkoa, mutta itse huomasin että tärkeimmät lauseet ja pääsäännöt jäivät lähes sanatarkasti mieleeni, kun niitä vain tarpeeksi kertasi. Viimeisillä viikoilla aloin myös siirtää kertaamista itse kirjoista enemmän omiin muistiinpanoihini ja tekemiini käsitelistoihin.

Artiklan tehtävävihkoon tartuin vasta, kun olin lukenut jo useamman viikon. Pelkkä pääsykoekirjojen lukeminen alkoi viimeisillä viikoilla tuntua jo hieman puuduttavalta, joten oli hyvää vaihtelua opiskella tehtäviä tekemällä. Jos vain mahdollista, kertaamiseen kannattaa hyödyntää myös muiden apua. Kertasimme viimeisellä lukuviikolla oikikseen hakevan kaverini kanssa tekemistämme tiivistelmistä yhdessä koko alueen läpi. Kyselimme toisiltamme käsitteitä sekä kävimme tehtäviä läpi. Kun opettaa tai selittää muille, oppii myös itse tehokkaasti.  

Pääsykoekeväänä jaksamista ja stressinsietokykyä todella koetellaan. Stressiä ei kannata säikähtää, sillä jokainen täysillä oikikseen hakeva kohtaa haasteita kevään aikana. Niiden ei kuitenkaan saa antaa lannistaa liikaa, vaan kannattaa keskittyä positiivisiin asioihin. Kysy itseltäsi esimerkiksi ”Mitä uutta opin tänään?” tai ”Mitä voin tehdä, että osaan tämän asian ensi viikolla vielä paremmin?”.

Lukemisen täytyy mennä oman jaksamisen ehdoilla. Levossa aivot käsittelevät oppimaasi, joten riittävä uni ja tauot lukemisen aikana ovat erittäin tärkeitä. Aivosi eivät jaksa keskittyä montaa tuntia putkeen, vaan on tärkeää pitää noin 15 minuutin taukoja lukutuntien välissä. Itse pidin välillä pidempiäkin taukoja ja saatoin lähteä kesken lukemisen vaikkapa tunnin lenkille ja sen jälkeen taas jatkaa lukemista.

Oikikseen pääsee joka vuosi hyvin erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista. Omaa tekemistä ei siis kannata vertailla liikaa muihin. Jouduin muistuttamaan tästä itseäni useaan kertaan pääsykoekevään aikana, sillä toisin kuin monet muut, en itse noudattanut tarkkaa lukusuunnitelmaa tai kellottanut lukemistani.  Pidin kiinni siitä, että sain päivässä tietyn kokonaisuuden tai sivumäärän opiskeltua, mutta esimerkiksi lukuaikani saattoi vaihdella paljonkin. Olette varmasti tehneet tänä keväänä jo paljon töitä, joten luottakaa itseenne ja tsempatkaa vielä viimeisetkin viikot!

Emilia Maansaari

Valmennuskurssituutori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti