tiistai 7. maaliskuuta 2023


 Uuden edessä – elämää Rovaniemellä

 

Toissa kesänä sain kuulla, että niin sanotut ovet oikikseen avautuivat ja edessä oli muutto Rovaniemelle. Maisemanvaihdos ei tuntunut vaikealta, sillä tärkeintä itselleni oli koulupaikan saaminen. Ajattelin myös, että tietyllä tapaa uuden asuinpaikkakunnan kokeminen voisi tehdä hyvää. Tietysti haikeutta toi tutuista kotikulmista sekä ystävistä luopuminen hetkeksi, mutta ne eivät katoa mihinkään. 

Olen itse kotoisin pääkaupunkiseudulta ja tiesin, että nyt jos joskus, on oikea aika asua muualla. Tutut raitiovaunu- ja bussipysäkit vaihtuivat polkupyörään ja Helsingin vilske Rovaniemen ”vilskeeseen”.

Itse sopeuduin Rovaniemelle heti hyvin. Kaikki paikat ja palvelut ovat lähellä ja joka paikkaan pääsee joko kävellen tai pyörällä. Myös julkinen liikenne toimii Rovaniemellä. Itselleni uutena asiana tuli talvella pyöräily, mutta tiet pidetään täällä erinomaisessa kunnossa, joten aamulla yliopistolle pyöräily lumen keskellä pakkasessa toimii oivana herätyksenä talvisena aamuna. Näkymät ”koulumatkalla” eivät myöskään ole hassummat. Aluksi näytin täältä pohjoisesta kotoisin olevien ystävieni mukaan kuin ”bambilta jäällä” liukastelemassa pyörällä hidasta vauhtia, mutta kaikkea sitä voi oppia.

Suurin osa Lapin oikiksen opiskelijoista saapuvat muilta paikkakunnilta, joten kaikki etsivät alkuun uusia kavereita. Tämän vuoksi kavereita on lähtökohtaisesti helppo löytää ja myös oma ystäväpiirini muodostuikin nopeasti tiiviiksi. Heidän kanssaan olen viettänyt parasta opiskelijaelämää niin Artiklan tapahtumissa kuin sen ulkopuolellakin. Viikoittain keksimme tekemistä, joko valioliigaa kotona katsoen tai muuta aktiviteettia tehden opiskelujen ohella.


Mitä sitten Rovaniemelle voi tehdä? Yksi parhaista asioista mielestäni Rovaniemellä on luonto, jonka antimista on päässyt nauttimaan aiempaa enemmän. Lisämausteen tuo myös lähellä sijaitsevat laskettelukeskukset. Esimerkiski Leville, Rukalle tai Pyhälle pääsee vajaassa parissa tunnissa, jolloin viikonlopun tai päivän kestävät reissut eivät tuota ongelmaa. Rovaniemen keskustassa sekä sen läheisyydessä on myös useita kohteita kulttuurista kiinnostuville.  Urheilunjanoinen voi mennä seuraamaan esimerkiksi Suomen viihdyttävintä lätkää, eli Mestistä, sillä Rovaniemen kiekko tarjoaa viikoittain hyvää viihdettä Lappi Areenalla. Kulinaristeille Rovaniemi tarjoaa lukemattomia hyviä ravintoloita, joista osa on myös opiskelijaystävällisiä hintoineen. Lopulta vain oma mielikuvitus ja kekseliäisyys on rajana.

Jos ja kun huomaat ensi kesänä opintopolussa Lapin yliopiston kutsuvan, suosittelen suuntaamaan heti asuntomarkkinoille. Yliopisto ei sijaitse aivan keskustassa, joten kannattaa miettiä haluatko itse asua keskustassa vai yliopiston lähellä. Keskustassa kaupat, palvelut ja tietysti tapahtumien jatkopaikat ovat lähempänä, mutta yliopiston lähellä asumisessa etuna on tietysti pääasiallinen opiskelupaikka. Myöskään sieltä ei ole kovinkaan pitkä matka palveluiden äärelle. Tietääkseni asuinpaikkojen suosio jakautuu tasaisesti, joten kumpikaan ei ole vaihtoehtona huono.

Vinkkinä nostaisin esiin myös sen, että kannattaa aina kohdata rohkeasti uudet asiat, oli sitten kyse elämästä uudella paikkakunnalla tai pääsykoekeväästä. Luottakaa itseenne kaikessa mitä teette ja pitäkää aina tavoitteenne kirkkaasti mielessä. Muistakaa levätä ja urheilla armottoman pääsykoelukemisen ohella!

Tsemppiä kaikille kevääseen ja toivottavasti näemme ensi syksynä fuksihärdellissä ja tietenkin opiskelun ohella Artiklan toimistolla!


Julius Karhapää,

Blogivastaava, toisen vuoden artisti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti