keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Valiokunnan viimeiset vinkit

Kevään suurin koitos huipentuu alle viikon päästä järjestettävään pääsykokeeseen! On aika tehdä uskomattoman nopeasti kuluneelle lukuajalle arvoisensa lopetus. Viimeiset hetket ennen pääsykoetta ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja voivat jopa ratkaista sen, että ensi syksynä juuri Sinä aloitat oikeustieteellisessä opiskelun. Tähän tekstiin olemme koonneet sinulle vinkkejä koskien viimeisiä päiviä ennen pääsykoetta, aikaa pääsykokeen aikana, sekä ajasta pääsykokeen jälkeen!


1. Mitä kannattaa tehdä edellisenä/viimeisinä lukupäivinä?

Itse käytin viimeiset lukupäivät niin, että varasin neljä viimeistä lukupäivää ainoastaan kertaamiseen. Kertasin ensin 1 kirja/päivä. Kävin päivän aikana kirjan läpi kokonaisuudessaan lukien alleviivauksia ja muistiinpanoja, joita olin kirjasta tehnyt. Viimeisenä päivänä ennen koetta kertasin vielä nopeammin kaikki kolme kirjaa läpi. En voi olla korostamatta kertauksen tärkeyttä, sillä koen sen olleen avain siihen, että pääsin viime vuonna sisään oikikseen. Aikaisemmalla yrityksellä olen lukenut lähes yhtä paljon, mutta kertaus on jäänyt vähemmälle ja silloin en opiskelupaikkaa oikiksesta saanut.

Lukeminen kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ja käyttää viimeinen ilta tavaroiden pakkaamiseen, reitin koepaikkaan selvittämiseen ja ennen kaikkea rentoutumiseen. Kannattaa olla perillä siitä, mitä tavaroita saat/haluat ottaa kokeeseen mukaan ja miten löydät oman koesalisi. Muista ottaa huomioon, että osassa koepaikkakunnista on useita saleja, jotka voivat mahdollisesti sijaita eri rakennuksissa. 

Itse rentoudun parhaiten saunassa, joten saunassa käyminen oli ehdotonta ennen pääsykoepäivää. Muita hyviä vaihtoehtoja voi olla vaikkapa kevyt liikunta, kuten kävely tai jooga, meditointi tai vaikkapa lempisarjan katsominen Netflixistä. Kannattaa kuitenkin pyrkiä saada ajatus pois kirjasta, niin että saat hyvät yöunet ennen koetta. Suurin panostus, mitä kokeen hyväksi voit enää tehdä on se, että saat levättyä ja olet mahdollisimman virkeänä suuressa koitoksessa!

- Laura, verkkoympäristövastaava


 2. Mitä kannattaa tehdä aamulla ennen koetta?

Koepäivän aamuna on tärkeää herätä ajoissa, jotta varmasti ehdit tekemään kaiken tarpeellisen ennen koesalia kohti lähtemistä. Itse heräsin noin seitsemältä, jotta ehdin kertaamaan vielä omat muistiinpanoni nopeasti läpi aamulla. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena, sillä koealueen paniikinomainen lukeminen juuri ennen koetta voi vain sekoittaa ajatukset ja aiheuttaa siten todellisuudessa enemmän haittaa kuin hyötyä. Itse siis kertasin vain tärkeimmät muistiinpanot ja silmäilin kirjojen sisällysluettelot läpi.

Ehdottoman tärkeää on syödä kevyt, mutta ravitseva aamupala ennen koetta, jotta koetilanteesta selviää ilman jyskyttävää päänsärkyä tai nälästä johtuvaa huimausta. Koesalia kohti kannattaa myös lähteä hyvissä ajoin, sillä oikean koesalin löytäminen ei välttämättä ole täysin itsestäänselvyys. Myös matkalla sattuvat vastoinkäymiset, kuten bussin juuttuminen ruuhkaan, kannattaa ottaa huomioon.

- Anni, sometiimi


3. Mitä pitää ja kannattaa ottaa mukaan pääsykokeeseen?


Tärkeintä on muistaa ottaa
  • Kirjoitusvälineet (lyijykynä, pyyhekumi, teroitin/lisäslyijyt) sekä henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi, kuvallinen henkilökortti, jonka poliisi on myöntänyt) 
Lisäksi kannattaa ottaa mukaan 
  • Vähän syötävää läpinäkyvässä pussissa. Ruuan kannattaa olla jotain nopeasti syötävää ja paljon energiaa sisältävää, sillä kokeessa ei yleensä jää aikaa syödä juuri mitään. Pähkinät, välipalapatukat yms. ovat oivia välipaloja, joita on nopea syödä kokeen aikana. Kannattaa muistaa ottaa myös muut kokeentekijät huomioon ja välttää kovasti rapisevia ja äänekkäitä kääreitä, näin kaikilla on mukavampi tehdä koetta. 
  • Juotavaa kannattaa ottaa mukaan ja sen voi viedä läpinäkyvässä, kierrekorkillisessa pullossa, jossa ei ole etikettiä.
  • Välttämättömät lääkkeet, joita tarvitset kokeen aikana. Samaa paketitonta linjaa noudattaen tablettimuotoiset lääkkeet voi ottaa mukaan vain liuskoina. Lääkkeet saat viedä mukanasi omalle paikalle kokeen ajaksi. 
Kokeeseen et saa viedä muita kuin edellä mainitut asiat! Monet linjaukset myötäilevät  ylioppilaskokeen linjauksia, eli 
  • Kellot ovat kiellettyjä (niin äly- kuin tavallinen rannekello!) 
  • Puhelinta ei saa viedä omalle paikalle, vaan se lasketaan vilpin yritykseksi. Puhelimen voi jättää huoletta kotiin, sillä sitä ei tarvita kokeessa. Puhelimen voi jättää sammutettuna tai lentotilassa koesalin etuosaan tai rivien alkuun laukkuihin/reppuihin.
  • Et saa myöskään viedä omia nenäliinoja koetilaan, vaan niitä saa tarvittaessa valvojalta. 
  • Omia korvatulppia ei myöskään saa viedä kokeeseen, vaan kertakäyttötulppia saa valvojalta. Niiden käyttö on kuitenkin omalla vastuulla, sillä et välttämättä kuule kokeessa annettavia ohjeita käyttäessäsi tulppia.

Kaikken tärkeinpänä muista ottaa mukaan itseluottamuksesi omaan osaamiseesi. Olet opiskellut ahkerasti kuluneen kuukauden, nyt vain menet viimeistelemään koko urakan ja näyttämään mitä osaat. Muista olla huolellinen sekä tehdä parhaasi - se riittää!

- Jenna, blogivastaava


4. Miten tehtäviä kannattaa tehdä?


Tarkasta ensimmäiseksi valintakokeessa, että sinulla on kaikki tarvittavat sivut ja tehtävät. Lue sen jälkeen ohjeet ja tehtävänannot rauhallisesti. Noudata ohjeita tarkasti, sillä epäselvät vastaukset ja merkinnät tulkitaan hakijan vahingoksi. Erityistä huolellisuutta kannattaa noudattaa monivalintakysymyksiin vastattaessa, sillä monivalintatehtävien vastauslomake luetaan optisesti, jolloin vähäisetkin merkinnät tulkitaan vastauksiksi. Merkitse lomakkeelle ainoastaan lopullinen vastauksesi, älä kumita ja tee useita merkintöjä. Oikeustieteet.fi-sivustolta löytyy mallilomake, johon voit harjoitella etukäteen vastaamista.

Kokeen aluksi lue kaikki tehtävät läpi ja kirjaa jo ensimmäisiä ajatuksia suttupaperille. Koe kannattaa aloittaa tehtävästä, johon koet osaavasi vastata parhaiten. Näin saat itsevarmuutta muiden tehtävien tekoon. Koetilanteessa kannattaa muistaa monivalintatehtävien painotus: ainoastaan 1569 monivalinnoissa parhaiten menestyneeltä hakijalta luetaan toisen osion vastaukset. Myös tasapistetilanteessa koepistejonossa kokeen ensimmäisen tehtävän pisteet ratkaisevat. Monivalinnassa ei kannata pelata rulettia vaan vastata ainoastaan, jos tietää varmasti vastauksen, jottei menetä virheellisestä vastauksesta pisteitä (-1p). Mikäli olet epävarma, merkitse vastaus kohtaan ”ei vastausta” (0p). Toisessa osiossa vastaa tarkasti tehtävänantoon ja älä ylitä annettua vastaustilaa. Kirjoita suttupaperille kaikki vastaukseen tulevat asiat ja kirjoita jäsennellyt vastaukset selkeällä käsialalla. Anna vastauksessasi perusteltu ratkaisu oikeudelliseen ongelmaan, mikäli sellaista edellytetään. Vastaa kaikkiin kysymyksiin.

Kokeen lopuksi lue tehtävänannot uudelleen ja tarkasta vastaustesi ohjeiden ja tehtävänannon mukaisuus. Varmista vielä lopuksi, että olet kirjoittanut nimesi ja henkilötunnuksesi varmasti oikein kaikkiin vastauspapereihin.

- Anniina, sihteeri


5. Miten aika kannattaa käyttää kokeen aikana?

Valintakokeen pituus on viisi tuntia ja tehtäviä on yhteensä kahdeksan. Yhden tehtävän tekemiseen kannattaa siis käyttää keskimäärin puoli tuntia aikaa. Jotkin tehtävät – kuten monivalinnat - vievät vähemmän aikaa kuin toiset, mutta toisaalta esseet ovat työläämpiä ja saattavat siten viedä enemmän aikaa. Kannattaa käyttää kokeen alussa hieman aikaa siihen, että silmäilee kaikki tehtävät läpi: näin aivot alkavat työstää jo valmiiksi annettuja aiheita. Myös kokeen loppuun on hyvä varata vähän aikaa, jotta ehtii tarkistaa vastauksensa. Ei kannata käyttää liikaa aikaa yhden tehtävän parissa. Jos jokin kohta tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, älä hermostu: tällöin kannattaa siirtyä tekemään jotakin toista, helpompaa tehtävää ja palata hankalaan tehtävään myöhemmin. Tärkeintä on, että pitää pään kylmänä koko kokeen ajan!

- Katja, sometiimi


6. Koe ohi, mitä sen jälkeen?

Muistan omalta pääsykoekeväältä todella hyvin sen tunteen, kun pääsykoe oli ohi ja olin päässyt antamaan kaikkeni kokeessa. Olotila oli helpottunut. Vähän yli kuukauden mittainen luku-urakka oli kannattanut ja kokeessa oli tuntunut siltä, että se oli mennyt hyvin!

Pääsykokeen jälkeen kannattaa palkita itsensä siitä riippumatta, millainen fiilis kokeesta jäi. Olet ansainnut pitkän luku-urakan jälkeen lepoa ja kivaa tekemistä. Suositellen tapamaan esimerkiksi ystäviä, jotta saa ajatukset muualle kokeen jälkeen. Illalla voi myös osallistua esim. pääsykoebileisiin, jos haluaa keskustella muiden hakijoiden ja vanhojen opiskelijoiden kanssa pääsykoetunnelmistaan.

Kannattaa yrittää olla liikaa pohtimatta valintatuloksia ennen kuin ne julkaistaan.
Anna itsellesi oikeus nauttia kesästä!

-Sini, snäppivastaava



Pääsykokeen jälkeen olet tervetullut viettämään kanssamme rentoa iltaa Artiklan toimitilalle Toipparille! (Aittatie 3, Rovaniemi) Illanvietossaa sinulla on mahdollisuus tutustua mahdollisesti tuleviin fuksitovereihisi sekä jo hieman vanhempiin tieteenharjoittajiin!

Paljon tsemppiä lukemisen loppusuoralle ja itse pääsykokeeseen!

Terveisin koko valmennuskurssiporukka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti