torstai 30. marraskuuta 2017

Valmennuskurssivastaavan tervehdys

Sanotaan, että toisen loppu on toisen alku. Tänä vuonna toimin jäsenenä kahdessa eri valiokunnassa, eli opintoasiainvaliokunnassa ja valmennuskurssivaliokunnassa. Jälkimmäiseen hakeminen oli itselleni selviö, mutta edelliseen ajauduin kohtalon sanelemana. Ensi vuonna tulen toimimaan Oikeustieteen ylioppilaiden yhdistys Artikla ry:n hallituksessa valmennuskursseista vastaavana jäsenenä. Ei alku, eikä loppu, vaan pikemminkin puhuisin eräänlaisesta jatkumosta. Mutta palataanpa hetki ajassa taaksepäin.
Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2008. Olin ylpeä nuori nokialainen huonoilla arvosanoilla Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan pääsy horisontissani. Koko lukion ajan olin todistellut itselleni, ettei ole pakko panostaa lukiossa tai ylipäätään kirjoituksissa, kun pelkällä kokeella voin päästä sitten sisään. Ota rennosti, mietin mielessäni! No arvata saattaa kuinka kävi. Vuosi 2009 hujahti armeijan vihreissä, kun intti alkoi talvella ja päättyi syksyllä. Vuoden 2009 haku jäi välistä, joten toiselle kierrokselle lähdin keväällä 2010. Se kevät oli parempi kuin 2008, mutta rannalle silti jäin. Itselleni alkoi kuitenkin hiljalleen valjeta, missä oli vika, kun oikiksen ovet eivät meinanneet aueta; lukiossa luodaan pohja järjestelmälliselle opiskelulle, eli toisin sanoen opetellaan lukemaan. Tämä oli itseltäni mennyt ohi, joten täytyi aloittaa alusta.
Kuten huomata saattaa, oma väyläni oikeustieteelliseen tiedekuntaan oli kaikkea muuta kuin tyyni. Hakukertoja kertyi lopulta niin monta kuin viikossa on päiviä. Luit oikein - niitä kertyi seitsemän. Viidellä viimeisimmällä hakukerralla huonoin pistemääräni oli neljä pistettä alle sisäänpääsyrajan. Eräänä keväänä tulin tehneeksi myös oikaisupyynnön, joka sisälsi kaksi kokonaista sivua tiukkaa argumentointia, mutta sekään ei menestynyt. Syksyllä 2016 ovet oikeustieteelliseen sitten viimein aukesivat.
Pääsykokeisiin valmistautumiseen liittyy monenlaisia muuttujia. Kaikkea ei ole mahdollista ennakoida ja kilpailu on kovaa. Kuitenkin kovimman kilpailun jokainen käy lopulta itsensä kanssa, joten ole päättäväinen ja tee parhaasi. Vuosi 2018 tulee olemaan itselleni henkilökohtaisesti yhdeksäs vuosi pääsykokeiden parissa. Onko kyseessä kohtalon ivaa vai jatkumo? Ehkä molempia.
Yliopistojen opiskelijavalinta on parhaillaan kovan muutospaineen alla. Ylioppilastodistusten painoarvoa lisätään asteittain kohti puhdasta todistusvalintaa, minkä myötä pääsykokeet menettävät merkitystään. Jo vuonna 2019 osa opiskelijoista tullaan valitsemaan pelkästään ylioppilastodistusten perusteella. Muutos ei kuitenkaan näy käytännössä vielä tänä keväänä, joten kaikki pyrkijät osallistuvat valintakokeeseen, ja koe on yhteinen kaikille Suomen oikeustieteellisille tiedekunnille. Tuleviin muutoksiin kannattaa kuitenkin suhtautua tietyllä vakavuudella. Tämä koskee etenkin Teitä, jotka kirjoitatte ylioppilaiksi tulevana keväänä, ja Teitä, jotka olette ajatelleet korottaa jo saatuja arvosanojanne. Kaikki alkukevään voimavarat kannattaa nyt keskittää tuleviin kirjoituksiin.


Myös Artiklan intensiivikurssien aikataulussa on huomioitu ylioppilaskirjoitusten ajankohta sijoittamalla kurssit alkamaan luku- ja vastaustekniikan osioilla vasta 3.4.2018 heti pääsiäisen jälkeen. Tammi-helmikuussa ilmestyvät etäkurssin luku- ja vastaustekniikkavideot ja ne tulevat olemaan myös intensiivikurssilaisten käytettävissä. Näin mahdollistetaan luku- ja vastaustekniikkaan perehtyminen myös ennen intensiivikurssien alkua. Varsinainen kirjallisuuteen pohjautuva intensiivikurssien opetus alkaa tiistaina 17.4.2018, ja tällöin varsinaisia opetuskertoja pidetään kahtena kertana viikossa. Haluamme näin maksimoida itsenäiseen lukemiseen käytettävissä olevan ajan, jotta voimme parhaalla mahdollisella tavalla tukea hakijaa tulevan kevään koitoksessa.

Lukuprosessin suurin haaste tulee olemaan kireä aikataulu. Pääsykoekirjallisuus ilmestyy keskiviikkona 11.4.2018 ja valintakoe järjestetään tiistaina 15.5.2018. Lukuaikaa tulee tällöin olemaan vain hieman päälle neljä viikkoa. Lukuprosessin avainsana on ajanhallinta, sillä tehokas ajankäyttö ja lukusuunnitelma luovat perustan onnistuneelle pääsykoekeväälle.
Kaikki hakemiseen liittyvä informaatio löytyy koottuna yhdelle sivulle www.oikeustieteet.fi, johon kannattaa käydä tutustumassa hyvissä ajoin. Artikla ry:n kurssi-ilmoittautuminen ensi keväälle starttaa lauantaina 2.12.2017, ja kurssiesittelyt sekä aikataulut löytyvät osoitteesta www.artikla.fi/valmennuskurssit/. Ota ihmeessä yhteyttä, jos jokin valmennuskursseja tai pääsykoekevättä koskien askarruttaa! Artikla järjestää valmennusta juuri Teitä varten.
Omastani ja edustamani yhdistyksen puolesta toivotan nyt rauhallista loppuvuotta jokaiselle. Alkavalle vuodelle sen sijaan haluan toivottaa intoa, tsemppiä sekä rutkasti onnea tuleviin koitoksiin.

Kevättä kohti!

Juha Kunnas 

Valmennuskurssivastaava 2018
Oikeustieteiden ylioppilaiden yhdistys Artikla ry


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti