Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat jo takana päin ja myös tulevan kevään ylioppilaidenkin alkaa nyt viimeistään olla aika hieman miettiä kolmannen asteen opintoja. Mikäli olet jatko-opintosuunnitelmiasi ehtinyt pohtia - hyvä juttu! Mikäli taas et vielä ole asiaa ehtinyt ajatella tai et esimerkiksi ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, allekirjoittanut voi kokemuksella sanoa - ei huolta! Oman päätökseni hakemisesta Lapin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan tein lukion opon kansliassa lähes viimeisenä yhteishaun päivänä. Tätä toimintamallia
en kuitenkaan halua suositella, joten tahdonkin antaa jokaiselle ensi kevään
yhteishakua odotteleville muutaman käytännön ohjeen.
1. Unelmoi.
Kukaan muu ei voi sanoa sinulle, mihin pystyt tai mihin et. Jos olisin saanut saanut edes muutaman sentin jokaisella kerralla, kun kuulin ettei oikikseen voi päästä a) ensimmäisellä kerralla b) ikinä, jollei ole yli-ihminen, ei minun tarvitsisi huolehtia opintotukikuukausien riittämisestä. Läpäisin pääsykokeen tyylipuhtaasti heti ensimmäisellä kerralla ja enkä muuten todellakaan ole yli-ihminen.
Mutta hei, let's face it, jokaiselle tulee hetki, jolloin unelmat tuntuvat liian suurilta: Mitä jos en onnistukaan? Se kuitenkin osoittaa vain sen, että unelmissasi on jotain niin tärkeää, ettet halua päästää irti. Et ole valmis luovuttamaan unelmasi toteuttamista. Ystäväni sanat ovatkin jääneet mieleeni luku-urakkani keskeltä, kun olin onnistunut lyömään hanskat tiskiin ja valehtelin sekä itselleni että muille, etten koskaan halunnut ollakaan mikään juristi. ”Se että saat unelmien
opiskelupaikkasi ei tee sinusta parempaa ihmistä muiden silmissä, mutta jos se on se asia joka tekee sinut
onnelliseksi, pitää sinun tehdä kaikkesi saadaksesi sen. Nyt ei ole oikea aika luovuttaa vain, koska sinua
pelottaa epäonnistuminen, nyt on aika taistella itsesi vuoksi. Älä pelkää saavuttaa unelmiasi. Ole juuri sellainen kuin itse
haluat olla.” Ja tämä on mielestäni seikkojen seikka.
2. Uskalla.
No, mitäs sitten kun unelmat ovat mielessäsi? Uskalla tehdä niin kamalan paljon töitä niiden eteen, ettei mikään voi estää sinua pääsemästä tavoitteeseesi. Uskalla tehdä virheitä ja ennen kaikkea uskalla myöntää virheesi. Eli uskalla epäonnistua. Kukaan ei voi olla aina oikeassa, mutta rohkeutta on myös se, että myöntää olleensa väärässä ja pyytää apua. Kuka väitti, että emme voisi tehdä yhteistyötä omien ja toisten unelmien saavuttamiseksi? Älä sabotoi omia unelmiasi, vaan uskalla mennä määrätietoisesti kohti niiden toteuttamista. Haluan siis rohkaista sinua uskaltamaan uskoa unelmaasi sataprosenttisesti, mutta samalla huomaamaan, ettei kaikki välttämättä aina mene juuri kuin olet suunnitellut. Kun tiedostat tämän, ei se tule sinulle enää yllätyksenä mieleen siinä vaiheessa, kun on aika ottaa viimeiset ratkaisevat askeleet. Vaikka olen itsekin ikuinen optimisti, tiedostan tämän olevan melko ratkaiseva ajatus onnistumisen ja epäonnistumisen välillä.
3. Yritä.
Varoitus! Tämä kohta on se pakollinen reality-check. En jaksa uskoa, että kukaan olisi päässyt oikikseen ilman minkäänlaista panostusta luku-urakkaan. Yritä siis tosissasi. Jos et yritä tosissasi, palaa ensimmäiseen kohtaan ja mieti, onko tämä se todellinen unelmasi. Haluatko tätä todella? Motiivit on tärkeää selvittää tekojesi takaa ja miksi-kysymyksiä ei voi koskaan heittää ilmoille liian paljon. Älä anna kenenkään muun kyseenalaistaa itseäsi, mutta itsetutkiskelu omien motiiviesi kohdalla voi antaa sinulle uutta perspektiiviä.
4. Uskalla.
Kyllä, tämä ei ole kirjoitusvirhe. Oman kilpaurheilu-urani aikana päädyin mielessäni lopputulemaan, jossa onnistunut suoritus vaatii kahdenlaista uskallusta. Ensin on uskallettava mielessä epäonnistua, jolloin epäonnistumisen pelko ei sabotoi uskallusta yrittää täysillä, olla hullu ja ottaa riskejä. Pelko epäonnistumisesta ei ole enää painolastina selässä, vaan se on mietitty skenaario päässä ja kaikki mahdollinen energia on mahdollista käyttää kohti sitä oikeaa suoritusta, eli onnistunutta unelman tavoittelua.
Minun on pakko lisätä tähän loppuun vielä muutama urheiluvertaus loppuun selkeyttämään ajatuksiani:
Jos haluat olla maailman paras, sinun on tehtävä töitä kuten maailman paras tekee. Jos haluat olla oman kyläsi paras, tee töitä kuten kylän paras tekee. Ja jos haluat olla oikeustieteiden ylioppilas, lue pääsykoekirjojasi niin paljon, kuin tuleva oikeustieteiden ylioppilas lukee. Asiat eivät muutu ilman päätöksiä ja tekoja miksikään ja hyvin harvoin panostustaan paremmiksi.
Uskalla
unelmoida, uskalla epäonnistua, uskalla myöntää virheesi ja ennen kaikkea
uskalla loppujen lopuksi onnistua. Näin pystyt kokemaan sen sanoinkuvaamattoman
tunteen, kun kova työ on tuottanut juuri sen oikean tuloksen. Ei pidä antaa
vastoinkäymisten hetkellä periksi, sillä emme koskaan voi tietää kuinka lähellä
onnistuminen todellisuudessa on.
Valmennuskurssi ei ehkä ole oikotie onneen, mutta erityisen hyvät eväät sieltä saa matkan varrelle, jolloin mahdollista on toteuttaa yllä mainitsemiani asioita. Myös itse valitsin kolme vuotta sitten valmennuskurssin tasoittamaan hieman polkuani kohti oikista, enkä ole katunut päätöstäni hetkeäkään. Oikeastaan olin iloisesti yllättynyt siitä, miten silloiselle lukiolaiselle käsittämätön teksti alkoi selkiintyä osaavien opettajien, tehtävien ja tsemppaavien kurssikaverien ansiosta. Vastaustekniikan opettelusta hyödyn edelleen opinnoissani.
Ilmoittautuminen Artiklan ry:n kevään 2015 valmennuskursseille alkaa keskiviikkona 26.11. Ole nopea, sillä suosituimmat kurssimme täyttyvät nopeasti! Tiedot kursseistamme ja niiden tarkemmat aikataulut voit tarkistaa helposti nettisivuiltamme http://www.artikla.com/artikla/valmennuskurssit. Paras asia ainejärjestön kurssissa on se, että kursseista saadut tulot ohjataan suoraan jäsenistön käyttöön - eli ehkäpä juuri sinunkin käyttöösi!
Ethän epäröi ottaa yhteyttä, mikäli sinulla on jotain kysyttävää Artiklasta tai valmennuskursseistamme. Yhteystiedot löydät Artiklan nettivisuilta.
Mukavaa talven odottelua!
Linda
Valmennuskurssitiedottaja 2014
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti