lauantai 19. huhtikuuta 2014

"Pyrkiminen ei ole pelkästään fyysinen, vaan myös henkinen projekti"

Haluan aluksi onnitella erinomaisesta päätöksestäsi pyrkiä Lapin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan sekä valinnastasi osallistua Artikla ry:n valmennuskursseille. Artikla järjestää keväällä 2014 valmennuskursseja jo 22. kerran, joten kokemus asiantuntevien ja monipuolisten kurssien järjestämisestä on erinomainen. Pyrkiminen oikeustieteelliseen vaatii kunnianhimoa, päättäväisyyttä sekä satoja tunteja lukemista, ja meidän tehtävämme onkin helpottaa työtäsi sekä tulla toisesta päästä vastaan. On kuitenkin muistettava, että emme pyri puolestasi – valmennuskurssit ovat ainoastaan apuväline sinun tehdessä sen kaikkein tärkeimmän työn.

Olen aivan pienestä pitäen halunnut tulla juristiksi. En edes muista, milloin tuon päätöksen tein. Luultavasti kuitenkin silloin, kun minulla ei ollut tietoa, mitä se oikeastaan edes tarkoittaa. Päätökseeni saattoi vaikuttaa se, että molemmat vanhempani ovat tuomareita. He yrittivät kuitenkin saada minut kiinnostumaan jostain ’kunnollisesta ammatista’.
Lukiossa käsitykseni vain vahvistui: halusin oikeustieteelliseen hinnalla millä hyvänsä. Meillä Suomessa opiskelupaikat eivät kuitenkaan ole ostettavissa, joten edessä oli hyvin pitkä ja kivinen tie. Oikotietä onneen ei ollut. Heti lukion jälkeen pyrin Helsingin oikikseen. Juuri ylioppilaaksi valmistuneelle tytölle oli järkytys huomata, kuinka paljon työtä pyrkiminen vaati. Olin Pykälän teho-kurssilla ja luulin pääseväni sisään helposti, sillä ylppärit olivat menneet hyvin. Totuus iski kuitenkin heti ensimmäisellä kurssikerralla, kun piti luetella hallintolain ensimmäisen luvun kaikki pykälät momentteineen ulkoa sanasta sanaan. Opiskelupaikka jäi pisteen päähän.

Tästä sisuuntuneena en aikonut jättää unelmaani toteuttamatta vain tuon yhden vaivaisen pisteen takia. Hain siis uudelleen entistä motivoituneempana. Tänäkin vuonna osallistuin Pykälän valmennuskursseille. Oli ilo huomata, kuinka paljon siellä oli tuttuja kohtalontovereita. Luin yhtä paljon kuin edellisenä vuonna ja olin jälleen hyvin päättäväinen koko kevään. Tiesin, että lait piti osata sanasta sanaan ulkoa ja käsitteet myös. Kun tulokset tulivat, pahin painajainen tapahtui taas. Olin jälleen jäänyt pisteen päähän.

Tämä palautti minut maanpinnalle. Unelmani oli tulla juristiksi ja päästä opiskelemaan alaa, johon minulle oli syntynyt jo jonkin sortin pakkomielle. Opiskelupaikkakunnalla ei enää ollut mitään merkitystä, halusin vain niin palavasti sisälle. Päätin pyrkiä Lapin yliopistoon ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Ilmoittauduin Artiklan Helsingin valmennuskurssille ja olo päätöksestä oli hyvä. Motivaatio kohosi aivan uusiin lukemiin ja luin todella paljon enemmän kuin aikaisempina vuosina. Stressitaso kohosi aivan uusiin ulottuvuuksiin ja olinkin henkisesti myös enemmän hajalla kuin koskaan ennen. En kestänyt enää epäonnistumista. Vaikka väli- ja loppukokeet menivät loistavasti, en luottanut lainkaan omaan osaamiseeni, päinvastoin. Luin yhä enemmän ja enemmän. Viimeisestä kuukaudesta en muista vieläkään mitään muuta, paitsi opettelemani lakipykälät. Tuo hulluuden rajamaille viety lukeminen kuitenkin toi parhaan palkintonsa. Pääsin sisälle. Tuo tunne oli jotain sanoinkuvaamatonta.

Oikeustieteelliseen pyrkiminen eroaa monin tavoin siitä, miten asiat opiskeltiin lukiossa. Valmistautuessa tiedekunnan vaikeimpaan tenttiin eli pääsykokeeseen, mitään ei saa jättää arvailujen varaan. Kirja on osattava kannesta kanteen ja siitä voidaan kysyä aivan mitä tahansa. Lakipykälät ja käsitteet on osattava sanasta sanaan ulkoa sekä kokonaisuus hallittava erinomaisesti. Lukiossa riitti, että osasi kertoa suurin piirtein asian pääkohdat sekä soveltaa faktoja. Tämä ei kuitenkaan toimi enää. Pyrkiminen vaatii omanlaisen luku- ja vastaustekniikan, joihin kursseillamme myös paneudutaan. Oikeustapausten ratkaisukaava tulee vielä niin tutuksi, ettet varmasti unohda sitä koskaan.

Pyrkiminen ei ole pelkästään fyysinen, vaan myös henkinen projekti. Epävarmuus, riittämättömyys sekä luovuttamisen tunne tulevat mieleen monta kertaa kevään aikana. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että et ole ainoa, jolle tämä tapahtuu. Kaikki ovat jossain vaiheessa keskellä epätoivoa eikä lukemisessa tunnu olevan mitään järkeä. Näinä hetkinä on kuitenkin pidettävä tavoite ja päämäärä kirkkaana mielessä. Itse motivoiduin mielikuvalla paksusta, ruskeasta hyväksymiskirjeestä, joka tippuu postilaatikosta. Vaikeina hetkinä on hyvä katsoa taakse jo kuljettua matkaa ja kiinnittää huomiota jo opittuihin asioihin. Unettomat yöt, paniikki-itkut sekä tärinävapina kuuluvat asiaan, se on osa tätä nautintoa. Tarkoituksenani ei missään nimessä ole pelotella, vaan valmistaa sinua mahdollisimman hyvin tulevaan koitokseen. Kevät on kuitenkin jossain mielessä antoisaa aikaa oppimisen osalta. Palkitsevinta on huomata oma kehitys joko onnistumalla tehtävissä tai välikokeissa. Niistä saa potkua, joiden voimalla jaksaa taas pitkään. Yhtäkkiä mikään ei tunnukaan enää mahdottomalta.



Oppimistapoja on monenlaisia. Toiset oppivat kuulemalla, toiset tekemällä muistiinpanoja ja kolmannet valokuvamuistin avulla. Itse kuulun viimeiseen ryhmään. Minulla olikin käytössä värikoodit, joita noudatin läpi kevään: pääsääntö yliviivattiin pinkillä, poikkeus vihreällä, laki sinisellä, vuosiluvut keltaisella yms. Pääsykoekirjasta tuli oikea lasten värityskirja, mutta se auttoi minua. Jos pyrit ensimmäistä kertaa, on tärkeää, että havaitset oman tyylisi oppia. Tätä apuna käyttäen voit laatia valmennuskurssiopettajasi kanssa oman henkilökohtaisen lukusuunnitelman, mikä on elintärkeä työväline läpi kevään.

Valmennuskurssien tehtävinä on valmentaa sinua mahdollisimman monialaisesti tulevaa pääsykoetta varten. Oppiminen, tehtävät ja henkinen tuki ovat korvaamaton apu pyrkiessä. Itse odotin joka maanantai, tiistai ja torstai kuin kuuta nousevaa, että kello lyö 16:30 ja voin lähteä kirjastosta kohta valmennuskursseja. Siitä tuli oikea henkireikä. Kanssapyrkijöiltä saatu henkinen tuki ja apu oli korvaamatonta. Opettajat osasivat loistavasti haastaa meidät sekä vastata mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kurssien merkitys sisäänpääsyn kannalta oli suuri, vaikka jokainen tekee varsinaisen työn itse. Pyri siis ottamaan kursseistamme kaikki mahdollinen irti. Tee tehtävät, kysele ja haasta opettajat. Uskalla, yritä ja onnistu. Näin saat parhaan mahdollisen tuen ja avun kursseistamme, sillä olemme olemassa pyrkimisessä vain sinua varten.

Hakeminen oikeustieteelliseen tiedekuntaan on tänä vuonna lähes neljä kuukautta kestävä urheilusuoritus, joka ei varmasti unohdu mielestäsi koskaan. Ota tämä haasteena. Katso, kuinka moni luovuttaa sinun selviytyessä voittajana maaliin ja ennen kaikkea tulevana oikeustieteiden ylioppilaana Lapin yliopistoon. Tehdessäsi tämän työn kunnolla, ei sitä tarvitse tehdä enää koskaan uudelleen. Kevät menee hurjaa vauhtia. Huomaat yhtäkkiä lumien sulaneen, sitten puihin onkin jo ilmestyneet lehdet. Seuraavaksi onkin jo pääsykoeaamu ja olo on epätodellisen sumea. Jos olet tämän kevään ylioppilas, sinulla ei ole mitään hätää. Ihminen on nimittäin viisaimmillaan keväänä, jona hän kirjoittaa ylioppilaaksi. Mikäli olet pyrkinyt aiemmin, ei myöskään ole huolen häivää. Tiedät mitä keväältä odottaa ja motivaatiosi on varmasti korkeammalla kuin aiemmin. Kummassakin tapauksessa sinulla on loistavat edellytykset onnistua. Tämä on sinun vuotesi näyttää kaikille epäilijöille ja tehdä jotain, mikä turvaa loppuelämäsi. Unelmiesi opiskelupaikan ja sinun välillä on ainoastaan tuo yksi pieni kirja, ja sinä olet sitä paljon vahvempi! Muista kuitenkin nukkua riittävästi, urheilla sekä ylläpitää hyvinvointiasi. Joskus on hyvä vain laskea kirjat alas ja tehdä jotain aivan muuta, jotta aivot saavat hieman taukoa lukemisesta.

Tahdon toivottaa hurjasti tsemppiä, päättäväisyyttä sekä onnistumisen hetkiä tulevaan koitokseen. Sinä pystyt siihen! Nähdään viimeistään syksyllä tiedekunnan käytävillä!

Laura Kaivosoja 
Valmennuskurssipäällikkö 2014 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti