perjantai 26. heinäkuuta 2019

Pääsykoe ohi, mitä seuraavaksi?

Pääsykokeesta ja pääsykoetuloksien julkaisemisesta on jo tovi aikaa, joten alkaa olla aika kääntää katseet tulevaan syksyyn! Haluamme vielä kerran onnitella kaikkia hakijoita rankasta pääsykoekeväästä selviämisestä. Miten ikinä jatkatkaan syksyäsi, oli se sitten oikisopintojen aloittaminen tai välivuoden pitäminen, ota nyt aikaa itsellesi ja rentoutumiseen - Sinä olet sen ansainnut! Tässä vaiheessa monilla on varmasti kysymyksiä liittyen tulevaan. 

Tässä postauksessa valmennuskurssiporukka kertoo arvokkaita vinkkejä tulevia opintoja ja mahdollista välivuotta varten.

Mitä tehdä valintakoetuloksien julkaisemisen jälkeen? 

Mikäli tänä vuonna jäi opiskelupaikka saavuttamatta, muista, että et ole ainut ja virheistä oppimalla ensi vuosi voi olla juuri se vuosi, kun sinä pääset oikikseen. Kun itselläni oli jäänyt opiskelupaikka saamatta, pohdin tulosten julkaisemisen jälkeen, mitä olisin voinut tehdä toisin ja missä voisin vielä parantaa.  Käymällä läpi valintakokeessa tekemiä virheitä ja luku- ja vastaustekniikassa mahdollisesti tarvittavia parannuksia, huomaat, että voit kehittyä ja oppia vastoinkäymisistä seuraavaa pyrkimiskertaa varten. Viime vuonna päästessäni sisään, olin ottanut opikseni virheistä valintakokeessa ja kokeillut uusia opiskelutekniikoita pääsykoelukemisessa. Kannattaa myös suunnitella välivuotta. Hyödyllistä on esimerkiksi suorittaa avoimen yliopiston kursseja.

Ja onneksi olkoon, jos olet tänä vuonna päässyt sisään. Anna itsellesi aikaa rentoutua kesällä, mutta varaa aikaa myös asunnon etsimiseen, mikäli muutat toiselle paikkakunnalle. Lisäksi kannattaa tutustua tulevan yliopiston opiskelijajärjestötoimintaan ja selvittää tärkeitä päivämääriä tulevalle fuksisyksylle.

- Sini


Vinkkejä välivuodelle?

Ensinnäkin, onnittelut tekemästäsi suuresta työstä pääsykokeiden eteen. Olet askeleen lähempänä unelmaasi! Vaikka oikeustieteellisen ovet eivät vielä tällä kertaa auenneetkaan, olet kokeneempi ja valmiimpi seuraavaa luku-urakkaa varten. Välivuoden tuleminen voi olla tahallinen tai tahaton ja joillekin (kuten allekirjoittaneelle) niitä saattaa kertyä useampikin. Välivuosi on erinomaista aikaa pohtia sitä, mitä tosiasiassa elämällään haluaa tehdä. Mikäli paloa oikeustieteisiin löytyy, kannattaa miettiä mikä ratkaisu sopisi itselle parhaiten. Osa ei halua ajatellakaan välivuonna opiskelua ja haluaa vain nauttia elämästä tai tehdä töitä. Ja se on oikeasti fine eikä määritä sitä, tuletko pääsemään vuoden päästä sisään vai et.

Mikäli kuitenkin haluaisit edistää mahdollisuuksiasi päästä ensi kevään haussa oikikseen, suosittelen lämpimästi opiskelua. Avoimessa yliopistossa voit suorittaa oikeustieteellisen opintoja: pääset samoille luennoille ja voit suorittaa samoja tenttejä kuin tiedekunnassakin opiskelevat. Myöhemmin voit lukea aiemmin suoritetut opinnot osaksi tutkintoasi. Toki avoimessa yliopistossa opiskelu on maksullista, joten taloudellisesta tilanteestasi riippuen voit suorittaa opintoja oman tilanteesi mukaan. Lisäksi luentoja on mahdollista päästä kuuntelemaan ihan maksutta. Tämä on hyvä tapa, mikäli haluat vähän tunnustella oikismaailmaa. Lapin yliopiston avoimen yliopiston vaihtoehtoja pääset tutkimaan tästä https://www.ulapland.fi/FI/Yksikot/Avoin-yliopisto/Opintotarjonta-syksy-2019.

Mikäli elämäntilanne antaa myöten, voin suositella lämpimästi myös esimerkiksi kansanopistojen oikeustieteellisiä linjoja, joissa opiskeluun on mahdollista saada toisen asteen opintotukea. Taloudellisesti kansanopistot ovat avointa yliopistoa kalliimpia mutta siellä on mahdollista saada yksilöllisempää opastusta ja tukea oikeustieteellisten opintojen alkumetreillä. Kansanopistoissa tehdään avoimen yliopiston kautta opintosuorituksia. Kuitenkaan kansanopistot tai avoimen yliopiston opinnot eivät ole oikotie onneen mutta ne antavat paljon eväitä pääsykokeita ajatellen. 

Parasta, mitä välivuonna voit tehdä, on muistella edellistä pääsykoekevättä armollisesti. Mikä sujui, mitkä asiat toimivat sinulle parhaiten, muistitko levätä tarpeeksi vai luitko liian vähän? Missä asioissa voit parantaa ensi vuotta ajatellen? Välivuonna kannattaa jo hyvissä ajoin alkaa suunnittelemaan elämäntilannetta pääsykoelukuun sopivaksi. Varmista jo välivuoden aikana, että jaksat aloittaa pääsykoelukemisen energisenä ja ilman turhaa stressiä. Välivuodesta ei kannata kuitenkaan ottaa turhia paineita. Luota siihen, että elämä kantaa ja usko itseesi. Sinä pääset vielä opiskelemaan unelmiesi alaa. 

-Anniina


Vinkkejä asunnonhakuun

Opiskelijavalinnan tulosten julkaisemisen jälkeen kilpailu vuokra-asunnoista on luonnollisesti kovaa, kun uudet opiskelijat ryntäävät vuokramarkkinoille. Asunnon hakeminen kannattaakin aloittaa heti, kun opiskelupaikka on varmistunut.

Rovaniemellä opiskelija-asuntoja vuokraa Domus Arctica -säätiö eli tuttavallisemmin DAS. DASilla on jatkuva hakuaika: asuntoja vapautuu kuukausittain ja niitä tarjotaan sitä mukaa eteenpäin. Nopeus on valttia, sillä asunnot tarjotaan hakujärjestyksessä. Jos olet siis vielä vailla asuntoa etkä ole jättänyt hakemusta, tee se nyt! Asuntohakemuksen voi täyttää näppärästi osoitteessa das.fi.

Yksityisten markkinoiden tarjontaa voi tutkia esimerkiksi osoitteessa vuokraovi.com ja tori.fi. Rovaniemeltä asuntoa etsivien kannattaa liittyä Facebookissa Vuokra-asunnot Rovaniemi -ryhmään.
Kannattaa myös harkita soluasunnon hakemista - niitä on helpompi saada kuin yksiöitä ja asuinkustannukset jäävät myös huomattavasti halvemmiksi (ja opiskelijallehan kaikki säästö on aina plussaa!). Tärkeintä on, että opiskelujen alkaessa on edes jonkinlainen katto pään päällä. Kun tilanne markkinoilla on rauhoittunut, yksiön saaminenkin helpottuu.

- Katja


Vinkkejä muuttoa varten

Kun asunto uudelta opiskelupaikkakunnalta on varmistunut, pitää alkaa suunnitella sitä, miten aikoo järjestää asuntoon muuttamisen. Muuton järjestämiseen vaikuttaa luonnollisesti monet tekijät. Esimerkiksi se, kuinka kaukaa olet muuttamassa, muutatko yksin vai jonkun kanssa ja oletko aiemmin asunut itsenäisesti vai muutatko omillesi lapsuuden kodistasi.

Monet muuttavat Rovaniemelle satojen kilometrien päästä, joten muutto on syytä suunnitella hyvin. Itse lähdin Rovaniemelle rennolla otteella ja mukanani oli sen verran tavaraa, kuin henkilöautooni mahtui. Isommat huonekalut tuotiin vasta myöhemmin pakettiautolla ja pari ensimmäistä viikkoa meni patjalla nukkuen. Mikäli sinulla on vanhoja huonekaluja, joita haluat tuoda uuteen kotiin, pakettiauton lainaaminen on ehdotonta. Monet firmat vuokraavat pakettiautoja, mikäli lähipiiristä ei sellaista löydy. Huonekalujen hankinnassa kannattaa hyödyntää Ikean lisäksi kierrätyskeskukset ja paikalliset netti- ja fb-kirpparit. Usein sukulaisilta myös löytyy ylimääräisiksi jääneitä huonekaluja.

Suomen lainsäädäntö ei tunne muuttovapaata ja lähtökohtaisesti muutto on hoidettava omalla ajalla. Useilla aloilla työehtosopimus määrittelee kuitenkin muuttovapaat. Mikäli olet siis ansiotöissä, kannattaa ehdottomasti tarkistaa onko sinulla oikeus palkalliseen muuttovapaaseen. Muuta tärkeää huomioitavaa muuton suhteen on esimerkiksi sen selvittäminen, mistä ja milloin saat hakea avaimet asuntoosi. Sinun tulee myös tietää, kuuluuko vuokraasi sähkö, vesi ja netti vai pitääkö sinun itse hankkia ne. Opiskelija-asunnoissa ne kuuluvat hintaan, joten jos olet saanut asunnon DAS:lta sinun ei tarvitse itse niitä järjestää.

Lopuksi voisin listata vielä muutamia tavaroita, jotka on mielestäni hyödyllistä olla alusta asti uudessa kodissa: sänky (patjakin käy alkuun), astioita (ainakin lautanen, muki, aterimia, kattila, paistinpannu, lasta), hygieniatarvikkeet ja vaatteet, siivousvälineet, WC-paperia, läppäri (luennoilla ja kirjastossa opiskellessa ehdoton), laturit ja lamppuja.  Näillä pärjää hyvin ensimmäiset päivät ja sitten voi hankkia lisää tavaroita sen mukaan, mitä tarvitsee.

- Laura 


Miten valmistautua tulevaan syksyyn?

Valmistaudu tulevaan syksyyn henkisesti, oikis on ihmisen parasta aikaa – ja syksyllä tämä aika alkaa! Syksyä varten voi antaa joitakin yleispäteviä vinkkejä, jolloin tämä elämän auvoinen aika pärähtää arvoisellaan tavalla käyntiin. Kaikkein tärkein neuvo on, että OLE OMA ITSESI. Muista myös kysyä rohkeasti apua, niin koulun kun vapaa-ajan asioiden kanssa. Artikla on hyvinkin lämmin yhteisö, jossa apua tarjotaan mielellään sitä pyytävälle. Tapahtumiin, seminaareihin ja muihin tilaisuuksiin kannattaa ehdottomasti osallistua, sillä täällä pääset tutustumaan uusiin opiskelutovereihisi ja tulevaan ammattikuntaasi. Opintojen suunnittelukin on suositeltavaa aloittaa jo ensimmäisenä vuonna: Mieti, haluatko esimerkiksi lähteä näkemään maailmaa vaihdon kautta tai mahdollisesti suorittaa tutkinnon rivakampaan tahtiin. Nämä mahdolliset asiat vaikuttavat jo ensimmäisen vuoden opintoihin, jolloin niitä on hyvä alkaa pohtimaan jo syksyn aikana.

-Sofia


Mitä tapahtuu fuksivuonna?

Fuksivuosi alkaa kaikilla opintojen puolesta orientaatioviikoilla ja fuksien omilla tapahtumilla, jotka tietysti vaihtelevat yliopistojen välillä. Lapin yliopiston fuksien orientaatioviikot alkavat jo hyvissä ajoin elokuun puolen välin jälkeen, kun muilla korkeakouluopiskelijoilla koulu alkaa vasta syyskuun alussa, joten alussa pääsee rauhassa tutustumaan uusiin fuksikavereihin.

Artiklan fuksien eli artistifuksien orientaatioviikko alkaa tiistaina 22.8 klo 13.00 yliopistolla Fellman -salissa. Kolmiviikkoisen orientaation aikana käydään läpi kaikki tarvitava, mitä uusien opiskelijoiden tulee tietää yliopistosta, sen palveluista sekä itse oikeusnotaarin tutkinnosta ja sen rakenteesta, jotta opiskelu pääsee toisen poolin startatessa syyskuussa hyvin alkuun. Orientaatioviikoilla suoritetaan myös ONPOOL1, joka on yleinen johdantokurssi oikeustieteen opiskeluun, jossa käydään läpi oikeustieteen perusteita, esimerkiksi oikeusteorian, oikeusvertailun ja oikeushistorian kautta.

Lapissa erikoisuutena on pakollisten opintojen suorittaminen valmiina kokonaisuuksina, pooleina, eli peruskurssit eri oikeudenaloilta käydään 10 opintopisteen kokonaisuuksissa, jossa yleisesti puolet, eli 5 op, saa hyväksytystä tentistä ja loput eri opintokokonaisuuden aiheiden luentosarjoista. Esimerkiksi ONPOOL2, eli varallisuusoikeus, koostuu tentistä, josta saa 5 op ja esineoikeuden-, sopimusoikeuden-, sivullissuojaoikeuden- ja vahingonkorvausoikeuden luentosarjoista sekä ongelmatilannelähtöisestä seminaarista, joista kaikista saa yhden opintopisteen. Fuksivuonna on kuusi poolia: juridiikan perusteet, varallisuusoikeus, valta, valtio ja eurooppa, insolvenssioikeus, hallinto-oikeus sekä kauppaoikeuden pooli. Jo ensimmäisenä vuonna pääsee oppimaan paljon eri oikeudenaloista sekä halutessaan syventämään jonkun alan osaamista valinnaisilla kursseilla. Fuksivuotta ei onneksi ole pakko käyttää pelkästään kirjastossa opiskeluun, vaan mukaan mahtuu liuta niin Artiklan omia kuin muidenkin ainejärjestöjen tapahtumia.

Artistifuksien tapahtumarikkaan vuoden potkaisee käyntiin jokavuotinen fuksihärdelli, joka saa tänä syksynä alkunsa 17.8. järjestettävillä varaslähtöbileillä. Seuraavan kolmen viikon ajan fuksit pääsevät tutustumaan siihen, millaista todellisen artistin elämä onkaan. Tenttikaljat, Valdemarin piknik, Pohjolan pidot sekä monet muut toinen toistaan vauhdikkaammat tapahtumat takaavat sen, ettei yhdelläkään fuksilla ole tylsää ensimmäisten ”opiskelu”viikkojen aikana. Vauhti ei kuitenkaan lopu fuksiaisten finaaliin, sillä Artiklan syyskauden avajaiset varmistavat sen, että viimeistään tässä vaiheessa fuksit pääsevät tutustumaan myös vanhempiin tieteenharjoittajiin. Syksyllä luvassa on myös poikkitieteelliset Rolmiot, yhdessä Oulun lääketieteilijöiden kanssa järjestetyt Hoitosyyte-sitsit , unohtamatta Artiklan 40 v. vuosijuhlia.

Talvella kevätkauden avajaisten jälkeen vuorossa on vuoden odotetuin tapahtuma, Kaamosluennot. Levi, Artikla ja minttukaakao, mitä muuta voi opiskelija viikonlopultaan edes kaivata! Helmikuun lopulla vuorossa on iki-ihana, Pohjois-Suomen suurin opiskelijatapahtuma Poronkusema, joka vetää vuosittain puoleensa valtavan määrän opiskelijoita joka puolelta Suomea.  Fuksivuosi huipentuu kevään päättäviin fuksisitseihin, joiden aikana palkitaan ansioituneita fukseja sekä tietysti julkistetaan seuraavan vuoden fuksikapteenit.

Edellä mainittujen lisäksi vuosi on tietysti pullollaan myös erilaisia sitsejä, excursioita ja liikuntapäiviä. Tärkeintä on lähteä rohkeasti mukaan erilaisiin tapahtumiin, sillä koskaan ei ole uusiin ihmisiin tutustuminen yhtä helppoa kuin opiskeluaikana!

- Anni ja Jenna







Koko valmennuskurssiporukka toivottaa Sinulle hyvää loppukesää ja menestystä syksyyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti